Investigadors de Barcelona, nou fàrmac que alenteix l’Alzheimer Lecanemab
Un equip d’investigadors de Barcelona, clau en un nou fàrmac prometedor que alenteix l’Alzheimer
Lecanemab és el primer fàrmac que, segons els investigadors, aconsegueix alentir el deteriorament i modificar el curs de la malaltia.
Un equip investigador de Barcelona és al darrere de la creació d’un nou fàrmac que aconsegueix alentir el deteriorament en l’Alzheimer. Liderat per la neuròloga barcelonina Mercè Boada Rovira, la fundació Ace Alzheimer Center Barcelona ha participat en l’assaig clínic de Lecanemab, un fàrmac que aconsegueix reduir un 27 % el deteriorament cognitiu en persones amb la malaltia.
Lecanemab és el primer fàrmac que, segons els investigadors, aconsegueix alentir el deteriorament i modificar el curs de la malaltia gràcies a la reducció del dipòsit de beta amiloide cerebral. Ara per ara, ha rebut l’aprovació de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA), país on es començarà a comercialitzar, i arribi a Europa de cara al 2024.
El començament d’una nova etapa
“És un gran dia per a la comunicat Alzheimer. L’aprovació de Lecanemab és un avenç important que marca el començament d’una nova etapa: per fi podrem oferir als nostres pacients una solució per frenar el deteriorament”, afirma la doctora Mercè Boada, cofundadora i directora mèdica de l’Ace Alzheimer Center Barcelona.
Boada celebra l’arribada d’aquest fàrmac després de “20 anys de sequera i decepcions“. La neuròloga explica que, tot i que el tractament no serà vàlid per a tots els pacients, permetrà “millorar el pendent” en la progressió de la malaltia i guanyar més anys amb qualitat de vida.
Fàrmac per a fases lleus de l’Alzheimer
L’equip del centre barceloní ha participat en l’assaig clínic del fàrmac, incloent el 20 % dels pacients i cuidadors que hi van participar a Espanya. La neuròloga explica que la participació del seu equip en els assajos clínics els consolida com un equip expert en la prescripció i administració de Lecanemab en persones amb deteriorament cognitiu lleu o amb Alzheimer en una fase lleu.
El resultat d’aquesta investigació, diu Boada, és una primera passa per a l’arribada de nous fàrmacs que aconsegueixin tractar l’Alzheimer: “Només és la punta de l’iceberg“, afegeix. En la mateixa línia es pronuncia Xavier Morató, director adjunt d’assajos clínics d’Ace Alzheimer Center Barcelona: “Disposar de fàrmacs eficaços en fases inicials dels símptomes fa que sigui més necessari que mai continuar avançant en el diagnòstic precoç“.
Un fàrmac hospitalari
Aquest nou fàrmac no serà amb pastilles i tampoc no es distribuirà a les farmàcies. S’administrarà per via endovenosa als hospitals. Mercè Boada ha explicat que els pacients rebran el tractament dos cops per setmana en sessions d’una hora de durada.
El fàrmac, aprovat ara als Estats Units, podria rebre el vistiplau de l‘Agència Europea de Medicaments (EMA) a finals de la tardor o l’hivern. Un cop superat aquest pas, caldrà adaptar-lo a la regulació i normativa de cada estat. Amb sort i en un “escenari excel·lent”, podria arribar a administrar-se a Espanya a partir de l’estiu del 2024.